Hypotonie

10.01.2011 15:19

 

DŮLEŽITÉ JE ZNÁT PŘÍČINU POTÍŽÍ

Někteří rodiče hypotonických dětí mluví o tom, že sami měli v raném dětství podobné potíže – byli celkově ochablejší, později začali chodit apod. Může hrát v tomto případě svou roli i dědičnost? A je možné těmto potížím nějak předcházet?

Primář Jan Hadač říká: „Centrální hypotonie je příznak, nikoli nemoc sama o sobě. O dědičnosti anebo možnosti prevence můžeme hovořit pouze u konkrétního onemocnění, tedy v případě, známe-li chorobu, která centrální hypotonii vyvolává. Dítě s hypotonickým syndromem by proto mělo být podrobněji vyšetřeno, aby se příčina obtíží objasnila.

JAK SE PROJEVUJE

Podezření, že s vaším dítětem není asi všechno zcela v pořádku, vám může potvrdit nebo vyvrátit pouze zkušený odborník, neurolog. Proto neváhejte a poraďte se co nejdříve. To, jakým způsobem se může hypotonie u vašeho děťátka projevit, záleží na jejím stupni. Lehkou formu někdy odhalí jen lékař, výraznější hypotonie se u novorozence a kojence odrazí v určité ochablosti, nižší motorické aktivitě, případně v opožďování hybného vývoje. Závažné formy mohou být spojeny i s poruchami dýchání, příjmu potravy. U starších dětí se vedle neobratnosti mohou projevit i druhotné ortopedické poruchy – především deformity páteře, hrudníku, dolních končetin.

VYŠETŘENÍ A LÉČBA

Protože příčin vzniku hypotonie je řada, je nutné provést u dítěte vždy podrobné vyšetření a jeho výsledkům pak přizpůsobit individuální léčbu malého pacienta.

U hypotonického dítěte je třeba v první řadě odlišit centrální a periferní formu hypotonie. To někdy vyplyne již z neurologického nálezu. U mírných forem centrální hypotonie, pokud se dítě vyvíjí přiměřeně věku, nebývá nutné na vyšetření spěchat. U těžší nebo horšící se hypotonie je vhodné podrobnější neurologické vyšetření provést co nejdříve. Obvykle se doporučuje zobrazení mozku (sonografi cké, CT nebo magnetickou rezonancí), další testy se již volí individuálně, podle klinického obrazu. Možnost léčby závisí na příčině hypotonie. Některé choroby jsou léčbou ovlivnitelné (třeba hypotonie při hypotyreóze – snížené funkci štítné žlázy), jiné ne. Součástí léčby bývá i rehabilitace, o vhodném způsobu by měl rozhodnout dětský neurolog.

—————

Zpět


Kontakt

Janeta Svobodová, DiS.


Anketa

Znali jste význam slova katarakta a hypotonie, než jste přišli na naše stránky?

ANO
91%
1 559

NE
9%
148

Celkový počet hlasů: 1707


Cd

      Dekujeme tete Dagmar za deku z lasky pro Adamka a polstarek pro Kubu.


DĚTSKÉ OKLUSORY

!!!Maminky pozor!!!.

     K dětským oklusorům výrobce dodává samolepky, které se lepí z vrchu, zřejmě pro dobrou motivaci dětí. Musela jsem je nalepit, jelikož si to můj starší syn přál, ale pozor Adámkovi je 8 měsíců a samolepku si pořídil odlepit a strčit si ji do pusy, začal se kuckat a rychlým zásahem mého manžela se naštěstí nic hrozného nestalo. Nalepila se mu na hořejší patro a museli jsme ji odlupovat. Je to velice nebezpečné. Lépe tyto samolepky nenalepovat, hlavně u malých dětí.

 

 


Náš Adámek je šikula, zlomil brýle za 2000,- a to mají být nerozbitné.

Adámek si s tou zlomenou nožičkou málem vypíchnul očičko, jsou nebezpečné.