Screening na vrozenou kataraktu

10.01.2011 15:12

 

Kdy se to používá...

Vyšetření se provádí u všech novorozených dětí 3. až 4. den po porodu, společně s ostatními testy. Vyšetření provádí pediatr nebo neonatolog.

K čemu to bude...

Kontrola odhalí změny na čočce Vašeho dítěte. Včasný záchyt a léčba vrozeného šedého zákalu zamezí zhoršení nebo trvalé ztrátě jeho zraku.

Co je k tomu potřeba...

Vyšetření se provádí pomocí přímého oftalmoskopu, který je přenosný a vypadá jako malá baterka. Skládá se ze zdroje světla a soustavy čoček.

Jaký je princip..

Screening využívá jevu, při kterém se světlo dopadající pod určitým úhlem na sítnici odráží. Typickým případem toho je „světélkování“ kočičích očí ve tmě. Dopadem světla na sítnici vznikne tzv. červený reflex. Při zakalení čočky nelze reflex vybavit.

Jak se na to připravit...

Vyšetření nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu.

Jak to probíhá...

Sestra položí Vaše novorozené dítě na záda a podrží mu hlavičku tak, aby zůstala v klidu. Lékař miminku pomocí prstů lehce rozevře víčka a ze vzdálenosti 30 cm posvítí do každého oka. Sleduje, jestli přitom červený odlesk sítnice.

Kdy bude výsledek...

Výsledek vyšetření je známý okamžitě.

Co to řekne/ukáže...

V případě, že lékař uvidí červený odlesk (reflex) sítnice, hovoří o negativním výsledku testu. Znamená to, že je všechno v pořádku. V opačném případě je test pozitivní.

Kam povedou další kroky...

Vyšetření Vaše miminko nijak nezatěžuje. Sestra Vám je může hned vrátit. Při pozitivní výsledku, tj. nevýbavném červeném reflexu následuje do jednoho týdne po screeningu vyšetření oftalmologem.

Dostupnost...

Vyšetření by mělo provádět každé novorozenecké oddělení.

—————

Zpět


Kontakt

Janeta Svobodová, DiS.


Anketa

Znali jste význam slova katarakta a hypotonie, než jste přišli na naše stránky?

ANO
91%
1 559

NE
9%
148

Celkový počet hlasů: 1707


Cd

      Dekujeme tete Dagmar za deku z lasky pro Adamka a polstarek pro Kubu.


DĚTSKÉ OKLUSORY

!!!Maminky pozor!!!.

     K dětským oklusorům výrobce dodává samolepky, které se lepí z vrchu, zřejmě pro dobrou motivaci dětí. Musela jsem je nalepit, jelikož si to můj starší syn přál, ale pozor Adámkovi je 8 měsíců a samolepku si pořídil odlepit a strčit si ji do pusy, začal se kuckat a rychlým zásahem mého manžela se naštěstí nic hrozného nestalo. Nalepila se mu na hořejší patro a museli jsme ji odlupovat. Je to velice nebezpečné. Lépe tyto samolepky nenalepovat, hlavně u malých dětí.

 

 


Náš Adámek je šikula, zlomil brýle za 2000,- a to mají být nerozbitné.

Adámek si s tou zlomenou nožičkou málem vypíchnul očičko, jsou nebezpečné.